Toolbar

Međunarodni odbor za ples Međunarodnog kazališnog instituta (International Theatre Institute, ITI UNESCO) osnovao je 1982. godine Međunarodni dan plesa koji se obilježava svake godine na da 29.travnja (dan rođenja Jean Georgesa Noverrea, 1727-1810, začetnika modernog baleta).

Godine 1995. Međunarodni odbor za ples pokrenuo je zajedničku inicijativu sa Svjetskom zajednicom plesa i plesnih umjetnika  za proslavu Međunarodnog dana plesa.

Svake se godine diljem svijeta, ovaj dan obilježava brojnim manifestacijama vezanim za ovaj oblik umjetničkog izričaja, bilo da se radi o održavanju plesnih predstava, kraćih performansa, plesnih radionica, seminara, izložbi, natjecanja, susreta i slično.

Kao i svake godine,   SJENE nastavljaju svoju inicijativu da se i Šibenik pridruži ostalim gradovima u Hrvatskoj i Europi svečanim obilježavanjem Međunarodnog dana plesa. Između  nekoliko prigodnih manifestacija, koje voditeljica Plesne udruge SJENE Zorana Mihelčić i svake godine krajem travnja organizira u Šibeniku u znak obilježavanja MDPa, izdvajamo: „Otvoreni sat Plesnih radionica SJENE“.  Plesna udruga SJENE u čijem sastavu djeluje i nekoliko radionica koje čine djeca plesači podijeljeni prema uzrastu izvest će svoje redovne plesne probe  na otvorenom prostoru  na trgu Pavla Šubića  ispred zgrade Županije Šibenik. Pristup trgu otvoren je  ne samo za plesače i njihove roditelje već i za sve zainteresirane prolaznike.