Toolbar

SJENE su se  svom gradu  Šibeniku, prvi put publici predstavile  prije 11 godina,  kao  Ansambl za suvremeni ples „SJENE“ sastavljen od 10 djevojaka.
 
Nakon pridruživanja SJENA  Šibenskom kazalištu, u rujnu 2006. , voditeljica ansambla Zorana Mihelčić, pokrenula je inicijativu da se što veći broj mladih uključi u  svoje plesne aktivnosti, te je osnovala Plesnu udrugu SJENE , koja danas,  kroz niz svojih  plesnih radionica broji oko 160  plesača od najmlađih predškolaca do mladih srednjoškolske i studentske dobi.  Primarni cilj raionica je plesna edukacija, poticanje kreativnog stvaralaštva i plesnog odgoja  mladih. Iz radionica  napredni plesači usmjeravaju se u Ansambl SJENE i dječiji plesni ansambl SJENE,  sa kojima se radi na pripremama za cjelovečernje predstave.

U svom radu „SJENE“se najviše bave najviše kreiranjem i izvođenjem suvremenih plesnih točki, njihovim izvedbama na javnim mjestima za potrebe različitih manifestacija, svečanosti i natjecanja, kao i temeljitim pripremanjem cjelovečernjih plesnih predstava.  No iako se  viđenje plesne umjetnosti njihove voditeljice Zorane Mihelčić pretežito zasniva na suvremenoj plesnoj tehnici,  u svojim  ostvarenjima SJENE se često pozabave i drugim  plesnim stilovima, no uvijek su to stilovi  bliski teatru  i scenskoj umjetnosti.

U ovoj grani umjetnosti kao što je suvremeni ples, Šibenik, ne samo da više ne zaostaje za drugim hrvatskim gradovima, već se svaki novi koreografski projekt Sjena u krugovima  poznavatelja ii ljubitelja plesne umjetnosti očekuje sa nestrpljenjem.

Prva cjelovečernja predstava sa kojom su se SJENE  prestavile šibenskoj publici bila je cjelovečernja plesna predstava  „Zvucii i sjene“ , u koreografiji  Zorane Mihelčić, na glazbu Mateja Meštrovića, a realizirana je u produkciji šibenskog kazališta u suradnji sa glazbenom školom Ivana Lukačića u Šibeniku.  Bio je to prvi suvremeni plesni projekt  tog tipa  u našem gradu. U lipnju 2009. godine u Šibenskim kazalištu “SJENE” su odigrale premijeru svoje druge cjelovečernje predstave “Duša moje sjene”, sa kojom su gostovale u Zagrebu 2010 godine u Centru za kulturu Trešnjevka,  kao I u Crnoj Gori na zatvaranju Festivala dječjeg pozorišta u Kotoru 2009 godine.

U lipnju 2011. SJENE  su obilježile desetogodišnjicu rada i djelovanja, velikom dječijom plesnom predstavom „1001 SAN“  u vlastitoj produkciji, a na libreto kojije sastavila Marijana Nola i na koreografiju Zorane Mihelčić. Predstava je premijerno izvedena na svečanom zatvaranju 51. Međunarodnog feastivala djeteta u Šibeniku.

U proteklih par godina "Sjene" su ostvarile cijeli niz zapaženih nastupa: Od samog osnivanja,  sudionici su tradicionalne rujanske svečanosti Sajam u srednjevjekovnom Šibeniku, za što je njihova voditeljica primila i Zahvalnicu Obrtničke komore šibensko-kninske županije. Svake godine sudjeluju na nekoj od većih godišnjih smotri plesnih ansambala Hrvatske, pa su tako svakog travnja, , svoja koreografska i plesačka ostvarenja predstavljaju Zagrebačkoj publici na  na 4-dnevnoj manifestaciji  Trešnjevačkim plesnim susretima (TREPS), neizostavno gostuju smo na  požeškom Plesokazu,  te na Karlovačkim plesnim susretima, Zadarskom plesnom festival,  Smotri glazbene mladeži u Splitu I brojnim drugim manifestacijama u Hrvatskoj.

 Ono po čemu se ovaj ansambl razlikuje od drugih je specifična kombinacija suvremenog plesa sa drugim vrstama umjetnosti i njihovo inkorporiranje u scenske projekte ansambla. Pa tako, voditeljica i koreografkinja Zorana Mihelčić, neprestano traži i otkriva nove, mlade darovite umjetnike, najčešće glazbenike  violončeliste, mandoliniste… postavlja ih na scenu zajedno sa plesačima i kreira savršeni umjetnički audio-vizualni doživljaj.